Achtergrond en onderzoek


Waarom surftherapie?

Een aantal jaar geleden is deze therapie min of meer bij toeval ontstaan. Ik had een vrije dag en was in Wijk aan Zee om te gaan suppen. Ik werkte als revalidatiearts in revalidatie centrum Heliomare. Op weg naar het strand kwam ik een fysiotherapeut tegen met een jongen van 20 jaar die klinisch opgenomen was voor revalidatie na een ernstige beroerte. Hij kon alleen lopen in de brug met ondersteuning, mentaal had hij het erg zwaar. Ik wilde iets positiefs doen en vroeg hem en zijn therapeut mee te gaan surfen. Met name de jongen keek mij heel verbaasd aan maar zei met enige aarzeling; "JA!" Samen met de therapeut hebben wij hem op het board gekregen en het werd een hele mooie middag.

Vanaf dat moment zijn wij doorgegaan met deze vorm van therapie. Inmiddels hebben wij twee eigen boards gedoneerd door stichting "vrienden van Heliomare". Op vrijdagmiddag is er van half april tot half september therapie op zee. Wij zien niet alleen op neurologisch vlak bijzondere verbeteringen, net zo belangrijk is de teambuilding die ontstaat tussen deelnemers onderling, deelnemers en therapeuten (en de samenwerking tussen deelnemers en therapeuten met familie en vrienden). Doordat de krachten gebundeld worden ziet iedereen die aanwezig is de mogelijkheden van de deelnemers snel groeien. In iedere sessie merk je veel positiviteit, respect en het groeien van zelfvertrouwen.

De ervaringen op deze website hebben geen wetenschappelijke basis. Wij, de therapeuten en deelnemers samen met hun familie zijn er van overtuigd dat deze vorm van uitdagende therapie bijdraagt aan het herstel na een beroerte. wij willen meer mensen behandelen met deze vorm van therapie. Daarom hebben wij vorig jaar een project gestart waarbij tien deelnemers vijf dagen lang gaan surfen met hoge intensiteit (minimaal 5 uur per dag therapie). Om een hoge intensiteit. De resultaten zijn geweldig! Zie de infographic voor de eerste resultaten:

Wat doet surftherapie?

Als mensen na een beroerte gaan revalideren moeten zij een heleboel vaardigheden opnieuw leren. Over handelingen die voorheen automatisch gingen moet je ineens nadenken. De standaard therapie is vaak gericht op eerst denken, dan doen. De bewegingen zijn dan niet soepel. Als je na gaat denken over hoe je beweegt word je juist onhandig en minder zeker.

Tijdens de surftherapie heb je geen tijd om na te denken. Je bent op het water, in de golven en je enige doel is blijven liggen, staan of zitten op het board. In de eerste vijf minuten zien wij vaak een vorm van onbalans. Na een beroerte belasten mensen de gezonde zijde meer dan de aangedane zijde. Tijdens surftherapie zie je dit veranderen en zijn de deelnemers snel in balans. Ze bewegen soepel op de golven en rijden met de golven mee terug naar de kant. Tijdens deze activiteit gebruiken zij weer hun automatische bewegingen. Deze bewegingen zijn efficient, snel en kosten weinig energie.

Verschil tussen nadenken over bewegen (schildpad) en reflexmatig bewegen (haas).

Bij automatische bewegingen wordt gebruik gemaakt van een ander gebied in de hersenen, namelijk dieper in het brein. Het kan zijn dat je het beschadigde deel op dat moment omzeilt. Als je dit systeem eenmaal hebt geactiveerd lukt het vaak om deze verbinding te gebruiken bij diverse activiteiten.

Bij revalidatie na een beroerte is gebleken dat uitdagende therapie in een uitdagende omgeving met hoge intensiteit het beste resultaat geeft. Al deze elementen zie je terugkomen tijdens de surftherapie. Bij uitdagende therapie zie je toename van het motorisch herstel en op hersenniveau toename van vertakkingen van zenuwcellen. Bij een hoge intensiteit van een activiteit zie je bij mensen met een beroerte en ook bij een gezonde populatie verbetering van motoriek. Bij een uitdagende omgeving is gebleken dat stamcellen die nodig zijn voor herstel verhoogd in de bloedbaan aanwezig zijn en in latere fase rond het beschadigde gebied.

Belangrijk is om het effect van surftherapie beter te onderzoeken en in kaart te brengen. Dit is een van de doelen van de stichting surftherapie.nl